Azjatyckie inspiracje w kuchni

Twoje gotowanie
Gotowanie jest sztuką. Sztuką dobierania smaków, łączenia barw i dodatków. Nie każdy tej sztuce się kontroluje i odnajduje, co jest zupełnie standardowe.



Nie prawie każdy musi dysponować wyszukanym zmysłem smaku, który w trakcie gotowania jest szalenie niezbędny. Bardzo dobrze rozwinięty zmysł smaku daje możliwość gotującemu nie wyłącznie oszacować, czy dodał sos sojowy w odpowiedniej ilości. W wielu przypadkach wyczucie smaku pozwala oszacować świetny jakościowo produkt, od tego, który nie do końca spełnia nadzieja. A jak wiadomo jakość produktów, w sporym stopniu przekłada się na jakość przygotowanej potrawy.

W gotowaniu przydaje się również naturalna umiejętność do łączenia smaków. Nie prawie każdy taką posiada. A osobom, które preferują i pragną gotować, takie zdolności bardzo się przydają, bo dzięki nim organizowane potrawy za każdym razem są jeszcze lepsze. W każdej sytuacji jest tak, że gotuje się na podstawie przepisów. Wówczas wiadomo, jak traktować glony do sushi, czy jakie proporcje składników są niezbędne do przygotowania sałatki. Prawie każdy przepis można natomiast traktować dość luźno. Jeżeli ma się doświadczenie w gotowaniu i wyczucie smaku, można przemienić przepis, dodając do potraw coś od siebie lub rezygnując z jakiegoś składnika. W ten sposób można poprawić smak dania. W ten sposób modyfikuje się sporo przepisów.

Kiedy komuś nie smakuje mleko kokosowe w puszce, zamienia się je na inny alternatywny składnik i kontroluje, czy w takiej wersji jedzenie przejdzie, czy będzie tak samo smaczne. Nie w każdej chwili bez wątpienia jest to możliwe. Tam, gdzie bazę dania stanowią wodorosty, nie można ich wyeliminować, bo danie straci swój sens i jego przygotowanie może być wręcz niemożliwe. Dlatego przeróbek w przepisach kulinarnych dokonuje się jedynie w takim zakresie, jak jest to realne. Zbyt bardzo duże zmiany mogą sprawić, że danie będzie całkiem inne. O ile w daniu zmieni się składniki i proporcje, może ono w pełni zmieć smak i wygląd.

Zobacz także: mleko kokosowe tanio.