Gdzie trzymać zioła w doniczkach

Świeże zioła w kuchni nie tylko i wyłącznie pięknie będą wyglądać na kuchennym parapecie, ale również poprawią walory smakowe wielu dań. Warto poeksperymentować w kuchni i sprawdzić, które zioła najlepiej trafiają w gust domowników. Zioła można dodawać do zup, sosów, sałatek, dań mięsnych i past warzywnych.

Z powodzeniem mogą zastąpić sól, która jest bardzo szkodliwa i zwłaszcza w nadmiarze może się przełożyć na gorsze wyniki badań. Hodowana mięta w doniczce może być dodawanoraz do koktajli. Na pewno też będzie wyglądać bardzo dobrze jako ozdoba na deserach lodowych i ciastach. Ładne, świeżo zielone listki bazylii, czy mięty sprawdzają się jako elementy dekoracji. Poza tym z liści mięty pieprzowej można zaparzyć herbatę. Będzie miała znacznie delikatniejszy smak niż mięta zaparzona w t orebce, ale też będzie smakować. Generalnie zioła w doniczce, zwłaszcza miętę, należy regularnie podcinać, czyli urywać im listki i je obsługiwać. Wtedy roślina zagęści się i będzie miała nowe pędy boczne. Ważne jest też podlewanie bazylia w doniczce powinna być podlewana co drugi dzień niewielką ilością wody. Mięta zaś wymaga podlewania dzień w dzień. Warto też pamiętać o odpowiednim stanowisku dla ziół rosnących w doniczkach. Nie powinny znajdować się na stanowisku w pełnym słońcu, ponieważ wówczas ich liście będą usychać. Ziół nie należy nawozić ani przesadzać. Będą rosły całkiem dobrze w jednej donicy przez dwa trzy sezony. Po tym czasie ziemię trzeba wymienić na nową a doniczkę na taką, która jest o jeden rozmiar większa.
Warto zobaczyć: świeże zioła w kuchni.